Sfaturi

Încălzirea în pardoseală – cea mai bună alegere pentru confortul tău

                                                                                     Încălzirea în pardoseală

Încălzirea în pardoseală este la momentul actual cea mai eficientă și confortabilă metodă de încălzire a unei locuințe.
Nimic nu se compară cu o podea caldă atunci când te dai jos din pat și mergi la baie. Temperatura apei este destul de redusă, 30/35 de grade spre deosebire de un radiator sau calorifer clasic unde ajunge și la 70 de grade. Suprafața încălzită este mult mai mare și astfel e nevoie de o temperatură mai redusă.

Pe noi ne interesează o soluție care să păstreze o temperatură uniformă pe toată suprafața, la o înălțime între 1.5-2 metri. La inaltimea data se află partea de sus a corpului și capul.

Avantaje:

Este mult mai confortabilă pentru că se face treptat și nu există un corp foarte fierbinte cum este caloriferul. Pardoseala este uniformă, tot în comparație cu un calorifer amplasat pe perete. Aerul cald circulă spre tavan, tavanul din sufrageria de aproape 80 de metir pătrați are aproape 3 metri înălțime.

Încălzirea în pardoseală încălzește întâi corpurile pe care le întâlnește, om sau mobilă, abia apoi aerul din cameră. Astfel, nu există curenți convectivi ca în cazul unui radiator/calorifer și nu se mișcă praful din cameră.  În plus, pentru că temperatura este mai redusă nu are loc arderea prafului de lângă zonele ce emit căldură. Știți voi, acele pete aproape negre din spatele caloriferului pentru care există și perii speciale.

Un alt avantaj este faptul că oferă libertate deplină pentru amenajarea interioară, nu mai trebuie să ții cont de caloriferul ce nu trebuie acoperit sau blocat cu un dulap, pentru a rămâne cât mai eficient.

——————————————————————————————————————————————————————

Cu un sistem radiant de încălzire prin pardoseală, podeaua funcționează ca emițătorul de căldură, încălzind camera de la podea în sus.
Acest sistem de încălzire poate fi împărțit în două tipuri: pe bază de apă și electric. Primul utilizează apă încălzită la o temperatură mai mică comparativ cu încălzirea centrală a apei. Temperatura este controlată prin amestecarea apei din conductă cu apă fierbinte din cazan. Asta are loc până când atinge temperatura dorită și apoi distribuită în diferite zone.
Majoritatea sistemelor de încălzire prin pardoseală bazate pe apă vor funcționa cu un cazan existent. Iar altele pot necesita instalarea unei pompe mai mari, deoarece presiunea din spate a sistemului de încălzire centrală poate să nu fie suficientă.

——————————————————————————————————————————————————————–

Cum se instalează corect sistemul de încălzire  în pardoseală

Indiferent de modelul sistemului de incălizire, un covor electric ori un sistem de incalzire cu apa, sunt două modalități principale de instalare.

  1. Instalare uscată
  2. instalare umedă.

Instalarea uscată se folosește direct în pardoseală și este un model mai puțin costisitor și mai rapid.

Instalarea umedă are în vedere inglobarea intregului sistem de conducte sau a covorului în sapa. Acest fapt ce duce la o inerție termică cu atît mai mare, in funcție de grosimea stratului.

Sistemele de incălzire ce au un covor electric sunt cu mult mai ușor de montat decît cele cu agent termic lichid. In plus pot fi montate chiar și fără atenția unor specialiști în domeniu.
Este nevoie doar de un kit complet, care să conțină mai multe instrumente de masurat și de taiat și de urmărirea atentă a specificațiilor din kit. Fiecare kit complet cumpărat este obligatoriu să conțină cablu electric, plasa de suport, doza de instalare și tuburi de protecție, cablu de alimentare, senzori de pardoseală, termostat.

Nu este indicat să fie montatat pe suprafețe neregulate și nici sub obiecte grele de mobilier, indiferent de natura acestora deoarece sistemul are nevoie de cel puțin 5 cm de aer deasupra, pentru a funcționa în parametrii optimi.

——————————————————————————————————————————————————————–

Concepțiile greșite si miturile

Dacă știm acum câteva aspecte tehnice ale încălzirii prin pardoseală, este momentul să abordăm concepțiile greșite care le înconjoară.

Nr. 1: încălzirea prin pardoseală este mult mai scumpă decât radiatoarele.

Este adevărat că prețul de instalare a încălzirii prin pardoseală este cu 30% mai mare decât în cazul radiatoarelor tradiționale. Dar, pe termen lung, investiția în încălzirea prin pardoseală se amortizează.

Deoarece sistemul este mult mai eficient energetic și necesită mai puțină întreținere, utilizatorii vor observa că facturile de energie și costul total al sistemului sunt mult mai scăzute decât în cazul radiatoarelor tradiționale.

Nr. 2: o locuință cu încălzire prin pardoseală nu se încălzește niciodată.

Este adevărat că încălzirea prin pardoseală nu produce la fel de multă căldură ca un radiator convențional, aceasta generează suficientă căldură pentru a crea un mediu confortabil.
Sistemul distribuie căldura uniform pe întreaga suprafață a pardoselii, astfel că temperatura camerei poate ajunge până la 25 °C. Proprietarii de locuințe pot seta termostatul cu câteva grade mai jos și vor avea garanția că nu vor irosi căldura.

Nr. 3: cu încălzirea prin pardoseală, încălzirea locuinței durează mai mult, prin urmare, temperatura nu rămâne constantă.

În timp ce încălzirea electrică prin pardoseală reacționează aproape la fel de repede ca radiatoarele, sistemele hidraulice reacționează un pic mai încet. Dar acest lucru nu înseamnă că suferiți la temperaturi mici.

Este importat să știți cum să vă configurați sistemul în funcție de stilul de viață și să mențineți o temperatură confortabilă în interior. De exemplu, dacă aveți un sistem hidraulic, puteți modifica setările pentru a vă asigura că temperatura camerei scade numai trei grade pe timp de noapte.

Nr. 4: încălzirea prin pardoseală este nesănătoasă.

Încălzirea prin pardoseală previne circularea particulelor de praf care determină alergii sau alte boli.
Proprietarii de locuințe pot beneficia de un mediu mai sănătos, cu un nivel mai bun al umidității și fără praf, acarieni și mucegai. Mai ales pentru persoanele care suferă de alergii sau de probleme respiratorii.

Nr. 5: încălzirea prin pardoseală nu se poate combina cu parchetul.

Poti alege un sistem de incalzire in pardoseala, indiferent de tipul de suprafața pe care îl folosești pentru încaperile locuinței.
Totodată, ține cont ca modul de montare al țevilor pe pardoseală  este foarte important în asigurarea distribuției energiei termice în cameră. Iar pentru fiecare incăpere, se va realiza un calcul de dimensionare de către un specialist pentru tipul de finisaj de pardoseală.
Variantele folosite des sunt cele cu serpentină simple și cele așezate în spirală.
Serpentinele în spirală asigură o distribuție cît mai uniformă a temperaturilor în pardoseală. In acelasi timp cele simple sunt folosite în cazul suprafețelor medii sau mari deoarece pierderile de presiune sunt mult mai mici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *